Home › Onderwerpen › Huishouding › Boodschappen doen en koken › Hulp van anderen

Samen boodschappen doen en koken

Als u moeite heeft met boodschappen doen of koken, dan kunt u ook hulp vragen aan anderen. Samen eten is natuurlijk ook veel gezelliger.

Hulp vragen

Misschien vindt u het lastig om anderen om hulp te vragen. Of juist om hulp te aanvaarden. U wilt mensen niet tot last zijn. Soms kunt u dat oplossen door ook iets terug te doen. Maar dat hoeft niet altijd!

Vrienden en familie

De mensen die dichtbij u staan weten vaak ook het best welke hulp u nodig heeft.

Ze komen waarschijnlijk regelmatig bij u langs en kunnen dan best boodschappen voor u meenemen of u helpen met koken. Als ze dan blijven eten, is dat nog gezellig ook.

Buren

Misschien zouden uw buren wel eens iets voor u willen doen. Zij zijn immers vlakbij en kennen uw situatie. Misschien kunt u wel met de buren meerijden naar de supermarkt, bijvoorbeeld.

U kent natuurlijk niet iedereen die bij u in de buurt woont. Vraagt u anders gerust eens rond in uw kennissenkring of zij iemand weten die u kan helpen. Of hang een briefje op in de supermarkt.

Vrijwilligers

Behalve uit uw naaste omgeving kunt u vaak ook wel hulp krijgen van instanties of organisaties.

Daarbij gaat het om vrijwilligers die zich aangesloten hebben bij een vrijwilligersorganisatie, een buurtvereniging of bij een kerkgenootschap.

Hoe kunnen ze u helpen?

Boodschappen doen en koken zijn dingen die vaak moeten gebeuren. Misschien is het alleen al prettig als iemand af en toe de zware dingen voor u meeneemt.

Iets voor u meenemen

Het is handig als u een beetje vooruit denkt. Als u weet dat iemand over een paar dagen bij u langs komt, kunt u diegene vragen om een paar boodschappen voor u mee te nemen.

Misschien is het handig dat u daarvoor een lijstje maakt. Bijvoorbeeld vooral voor de zware dingen zoals zakken aardappels en pakken melk.

Voor een zakcentje

Misschien heeft u een buurjongen, buurmeisje of een kleinkind die graag een paar euro wil verdienen. Hij of zij kan dan mooi uw boodschappen halen!

Het kan natuurlijk ook juist leuk zijn om samen naar de winkel te gaan. Dan ziet u misschien ook dingen die u niet bedacht had en die u toch nodig heeft.

Samen boodschappen doen

Buren, vrienden en familie kunnen wat voor u meenemen, maar u kunt ook voorstellen om voortaan samen de boodschappen te gaan doen. Dat is een stuk gezelliger en u bent er ook even uit.

Wanneer de supermarkt niet te ver weg is, kunt u samen ernaartoe wandelen. De ander helpt met tillen en sjouwen. Of u gaat samen met de auto, als dat handiger is. En misschien hoeft u dan ook niet meer zo vaak, omdat u wat meer mee kunt nemen.

Samen koken en eten

Is koken voor u inspannend of weet u niet hoe het moet? Dan kan het fijn zijn om het samen te doen.

  • U kunt nieuwe gerechten leren klaarmaken.
  • Misschien kunt u aan tafel zitten en dingen snijden en dat de ander dan kookt. Of andersom! Als u dan later samen aan tafel gaat, is het dubbel genieten.
  • Het kan ook zijn dat uw zoon, zus of buurvrouw voor u kookt. En dat u de maaltijd alleen hoeft op te warmen in de magnetron.

Samen eten met uw buurtgenoten

In steeds meer buurten komen initiatieven om samen met anderen te eten. Vaak is dat in het buurtcentrum, verzorgingshuis of ouderencentrum. Soms heet dit een eetpunt.

Tegen een kleine vergoeding kunt u daar met leeftijdgenoten of buurtgenoten genieten van een warme maaltijd. Zo leert u ook nog eens andere mensen kennen.

Op de website Thuisafgehaald.nl kunt u het aanbod vinden van thuiskoks bij u in de buurt!